Noudatan jo aiemminkin mainitsemani Artisan Baking -kirjan ohjetta.
Juuri, ensimmäinen päivä
100 g ruisjauhoa100g kädenlämpöistä vettä
Sekoita jauhot ja vesi kulhossa. Kelmuta tiiviisti ja jätä muhimaan huoneenlämpöön kahdeksi päiväksi.
![]() |
Ruisjauhot ja vesi sekoitettu |
Kahden päivän kuluttua juuren alun tulisi kuplia (check), haista kammottavalle (check), näyttää kamalalta (check) ja lopulta lysähtää vähän kasaan (check).
![]() |
Hyhhyh, haisee todella happamalle! |
Juuri, kolmas päivä
200 g aloitettua juurta100 g vehnäjauhoja
Sekoita juuren alku ja jauhot. Siirrä puhtaaseen astiaan ja kelmuta tai tee niin kuin minä ja siirrä koko ektoplasma kannelliseen muovirasiaan. Anna käydä yhdestä kahteen päivään. Kun juuri on venyväistä ja tahmaista sekä täynnä pieniä kuplia, on aika syöttää se. Palataan tähän seuraavassa postauksessa.
![]() |
Pari päivää pöhisseen juuren alkuun lisätty vehnäjauhot |
![]() |
Siirsin varmuuden vuoksi muoviseen, kannelliseen rasiaan |
Sillä lailla, siitä se taas lähtee. Teitkö siis ruisjuurta vai vehnäjuurta?
VastaaPoistaOmat ruis/vehnäjuuret on jo 9kk vanhoja eli nuoria vielä, viikottaisessa käytössä.
http://snapshotmotions.blogspot.fi/2013/04/ruisleipaa-aidosti-leivinuunissa.html
Aloitan sen rukiilla ja jatkan sit vehnällä. Voishan sen tehdä vehnäänkin suoraan ja antaa vähän hunajaa tai rusinaa tms sinne heti alkuun mukaan mutta kokeilen nyt vielä toisen kerran näin. Ruisleipää (ja siis pelkkää ruisjuurta) en ole vielä kokeillut tehdä, ilman muuta laitan kyllä kokeiluun heti jahka ehdin! Mahtavan näköisiä muuten noi sun leivät, ja mikä leivinuuni, huh!
PoistaOlisin tosiaan voinut pitää juuret hengissä (kyllä, mulla oli kaksi erilaista...) tuon viljalakon ajan, mutta jotenkin otti niin hemmetisti päähän ja sit myös ajattelin että on hyvä tilaisuus kokeilla uudestaan tätä juuren tekoa (ja tehdä siitä samalla mielettömän hieno blogipostauskimara).
:D Kiitosta vaan. Juu se leivinuuni oli anoppilasta, jossa halusin kokeilla perinteisemmällä tavalla paistamista ja tuli kyllä pirun hyvää. En oo sen koommin syönyt muuta leipää kun juurella tehtyä kun nuo juuret laitto aikoinaan aluille. Tasaisesti viikon-kahden väliin aina uudet leivät pyöriin. Ruisjuurella tehty ruisleipä on kyllä käsittämättömän hyvää.
VastaaPoista