torstai 21. maaliskuuta 2013

Auringonkukansiemeleipä juureen


Tosi hyvä maku tuli taas auringonkukansiemenistä, suosittelen!


Jos illalla haluaa saada tuoretta, juureen tehtyä leipää pitää se tietää jo ihan viimeistään saman päivän aamuna, mielellään jo edellisenä päivänä tai vieläkin aiemmin. Tunteja on nimittäin rajallinen määrä leiväntekijän vuorokaudessa ja usein kun havahdun siihen että olispa kiva saada iltaruoan kanssa hyvää leipää on kello jo kaksi ja silloin tulee kiire...

Niin kuin esimerkiksi tänään.

Vielä on mahdollista tehdä leipää jos juuri on sopivasti ruokittu ja pöhisee elinvoimaa eikä esimerkiksi sen olemassaolo ole unhoittunut kahdeksi viikoksi jolloin elvytystoimet ovat pakollisia ennen leipomista (krhm, ei mulla vaan koskaan. Eipä.). Onneksi toinen juuristani (kyllä, minulla on niitä useampia...) jota tähän leipään halusin käyttää näytti vielä ihan kelpo tavaralta niin pääsin työn touhuun. Käytin pohjana yhtä helppoa reseptiä Artisan Baking -kirjasta joka on minulla ikuisuuslainassa Viva Ciabatta -Aleksilta. Saman kirjan ohjeilla olen aikoinaan pistänyt oman juureni tulemaan (siitäkin blogaus joskus myöhemmin tulossa). Alkuperäinen resepti on siis White-Wheat Rolls, alla oma versioni siitä.

Epätarkka siivupino (en osaa käyttää kameraa..). Söimme nämä mieheni kanssa voilla ja
Lentävän lehmän juustoilla höystettyinä hyristen onnesta. Juu ja oli punkkua. Hyvä elämä.


Auringonkukansiemenleipä tahi -sämpylöitä


300 g hiivaleipäjauhoja
300 g vehnäjauhoja
5 g hiivaa
435 g vettä

12 g suolaa
60 g juurta

100g paahdettuja auringonkukansiemeniä

Hiero hiiva jauhoihin ja lisää kädenlämmin vesi, sekoita ainekset pikaisesti sekaisin. Peitä kulho esimerkiksi muovikelmulla ja anna levätä vartin verran että hiiva alkaa pöhistä.

Lisää suola ja juuri, vaivaa koneella reilut 5 minuuttia. Lisää aivan lopuksi kuivalla pannulla paahdetut ja jäähdytetyt auringonkukansiemenet. Kelmuta kulho ja anna taikinan levätä 2h.

Muotoile taikinasta leipä, pistä esim. nostokoriin nousemaan ja kori muovipussiin. Anna nousta noin 2h (ks. kuitenkin pohdiskelua lässähtämisestä alla).

Ekaa kertaa käytin tätä nostokoria, hyvin toimi, ei jäänyt kiinni

Viillä pintaan haluamasi kuvio ja paista paistinkivellä noin 225 asteessa kunnes leipä on kypsä ja pinta on kaunis (eli tumma!), noin 45 minuuttia. Sämpylöiden paistoaika on noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä, älä vaan peitä ettei hyvä kuori pehmene.

Kuori oli vähän samea, miksiköhän? Jauhoja liikaa? Väärä paistolämpötila?


Mulla tuntuu olevan ongelmana näiden juurileipien kanssa se, että leipä lässähtää aina kun sen siirtää uuniin. Epäilen itse että ohjeissa mainitut pitkät lepo- ja nostoajat ovat syypäänä, toinen varteenotettava vaihtoehto on, ettei taikina vaivaudu kunnolla tuossa rakkaassa Kitchen Aidissani vaikka aika tarkkaan yritän pitää huolen siitä ettei taikina vaan pyöri koukussa ympäri astiaa... No, makuhan on loistava ja se on tärkeintä. Joskus voisi kokeilla tehdä ainesosiltaan identtiset taikinat mutta vaivaisi toisen koneella ja toisen käsin ja sitten tutkia onko leivissä eroa. Someday, someday.

15 kommenttia:

  1. paha sanoa tosta sun lässähdyksestä, ei varmaan ainakaan liikaa nousua koska leipä silti näyttää melkeen hipun alinousseelta :)

    jos on tosi hapan juuri ja se jotekin hajottaa sitkon? en kyllä tiiä miten sitä voi oikeen parantaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mut se nousee korissa aina tosi nätisti tai ainakin tooosi paljon?? Voiko se silti olla alinoussut? Kun se lässähtäminen tapahtuu siis siinä kun otan sen pois korista (ja lykkään lastalle ja siitä paistokivelle uuniin).

      Kääk, pitääköhän mun laittaa uusi juuri tulemaan jos toi on jotenkin huono, höh.. No, toisaalta siitä voisi saada aika mielenkiintoisen blogauksen jos dokumentois jokaisen vaiheen tarkkaan tänne!

      Poista
    2. Itse olen tehnyt blogiini "Kotileipurin opas" nimistä opasta

      http://yöruokaa.com/kotileipurin-opas-sisllysluettelo

      Siis lässähtääkö leipä siinä vaiheessa kun siirrät leivän korista pellille tai uuniissa?

      Poista
    3. Se lässähtää kun siirrän sen pois korista.

      Täytyy tsekata toi sun opas!

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Jos se kauniisti nousee niin älä juurta pois heitä! Jos vaan koitat eka nostaa vähemmän? On ko sulla muuten joku muovi ton leivän päällä nousussa ettei se kuiva? Ite pistän koko korin pikkumuovipussii

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu koko kori on pussissa. Mä kokeilen seuraavaksi lyhyempiä nostoaikoja, katsotaan mitä tapahtuu... Jan Hedh taitaa suositella nostoa jääkaapissa (yön yli), sitäkin voisi kokeilla.

      Poista
    2. Yleensä korin ja leivän välissä on kangas.

      goo.gl/K1Wpi

      Poista
    3. Suosittelen kokeilemaan reseptejä, joissa ei ole hiivaa, vaan kohotus tapahtuu vaan juuren avulla Hedhin kirjassa ja Martin Johanssonin kirjoissa hyviä ohjeita. Ja itse laitan aina leivät koreihin jääkaappiin yöksi, leivontaliina päälle ja aamulla paistan. Jos taikinassa on hiivaa, herkästi kohoaa yli ja sit läsähtää. Näin ainakin minä olen onnistunut :)

      Aliisa

      Poista
    4. Patrik: enpä ole tuollaista kangasta koskaan nähnytkään, tuntuu jotenkin turhalta jos koko kori on muovipussissa? Ei se taikina jää siihen koriin kiinni kun sen jauhottaa hyvin.

      Aliisa: Kiitos viestistä! Just tänään tein leipää pelkällä juurella, useimmin teenkin oikeastaan niin! Laitan siitä blogauksen myöhemmin. Toi on myös hyvä huomio että voi kohota herkästi yli ja sen vuoksi lässähtää, luulen että kun jossain ohjeissa on ensin lepoa se 2h ja sit nostoa 2h (huoneenlämmössä) niin siinä käy just noin. Täytyis kokeilla sitä jääkaappia mut sit pitäis osata myös ennakoida että jahas, huomenna haluan leipää, alanpa tehdä sitä nyt, ja sitä en vielä osaa :)

      Poista
    5. Yleensä korin ja ja leivän välissä ei ole kangasta, se on ranskalainen banneton kori sillon, näissä saksanmallin brotform koreissa ei käytetä kangasta.. Mutta noi nimet tarkottaa usein ihan samaa, oli kangas tai ei..

      Poista
    6. Aleksi: Itse nähnyt, että ihmiset käyttävät kangasta. Itse en ole tutustunut muuten kyseiseen teknikkaan... Ehkä pitäisi kokeilla.

      Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Kuinka paljon annat taikinan kohota? Kasvaako se kaksinkertaiseksi? Yleensä viimeisessä kohotuksessa taikinan annetaan kohota yli puolet alkuperäisestä koosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, silmämääräisesti kaksinkertaiseksi nostovaiheessa mutta voihan se olla että se tosiaan menee yli.

      Poista