perjantai 29. maaliskuuta 2013

Ohrainen vehnäleipä juureen

Ohra ja juuren hapan maku sopivat mielestäni yhteen kuin, no,vaikka hunaja ja seesaminsiemenet tai tomaatti ja ripaus sokeria. Eli siis ne tuntuvat jotenkin täydentävän toisiaan! Ohraa voisi ehkä olla vieläkin enemmän, en ole uskaltanut sitä ihan hirveästi laittaa ettei se vaikuta sitkoon.


Leipä repesi uunissa aika hurjasti, olisko vaatinut hiukan pidempää nostoaikaa?

Vaivasin tällä kertaa taikinan pääosin käsin (ja melkein hajotin keittiön pöydän siinä samalla, kauhee lihaskimppu olen), venyttely ja taittelu tuntuu aika palkitsevalta kun siinä näkee ja tuntee taikinan koostumuksen muuttuvan. Lepo ja nosto olivat myös nyt vain reilun tunnin luokkaa molemmat (viitaten edellisen auringonkukansiemenleipä-postauksen ongelmanratkaisukaavioon), mutta itse asiassa luulen että tämä olisi voinut hyötyä vähän pidemmästäkin nostosta ja levosta, koska leipä repesi tosi paljon uunissa. Tai no, saattoihan se olla myös tuon viiltokuvion ansiota eli syytä? 

Sininen uni. En vaan edelleenkään osaa käyttää tuota kameraa...
 Viillot siis neljä erillistä viiltoa kohti keskustaa.

Ohrainen vehnäleipä juureen

220 g vehnäjauhoja
50 g ohrajauhoja
200 g 100% juurta
155 g vettä

6 g suolaa

Vaivaa suolaa lukuunottamatta kaikkia aineksia ensin noin 10 minuuttia, lisää suola ja vaivaa (eli työnnä taikinaa poispäin itsestäsi, nosta takaisin, venytä sivulle, nosta takaisin keskelle etc... Älä lisää tässä vaiheessa jauhoja vaikka taikina tarttuisikin pöytään! Kyllä se siitä sitten irti lähtee kun sitä on hetki työstetty.) vielä toiset 10 minuuttia.

Anna taikinan levätä reilun tunnin, muotoile taikinasta pallo (riivaa? en oikein hallitse näitä ammattitermejä!) ja laita jauhoitettuun nostokoriin nousemaan reiluksi tunniksi. Itse taisin tehdä hiukan liian tiukan pallon kun leipä ei ehtinyt ihan kaksinkertaiseksi nousta, mutta koska leiväntekijällä oli aikataulu, en voinut odottaa...

Siirrä leipä esim. jauhotetulle leipälapiolle, viillä, ja laita uuniin leivinkivelle. Paista noin 230 asteessa noin 50 minuuttia.

Siivutettua herkkua


Hiukan ehkä hakee tämä blogauksien otsikointi yms. vielä suuntaa... Haluaisin kuitenkin että otsikosta saisi jonkun käsityksen siitä mitä blogiteksti käsittelee, ja tämänkertainen teksti nyt sattuu kertomaan juureeen tehdystä vehnäleivästä jossa oli mukana myös ohraa. Oui?

2 kommenttia: